galex.gr

Δραστηριότητες

ΕΝΩΣΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΒΑΔΗΣ ΒΥΡΤΕΜΒΕΡΓΗΣ Α. Σ

Εκτύπωση
PDF


Click για προβολή της εικόνας

E-Banking ηλεκτρονική τραπεζική

Εκτύπωση
PDF
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Δημοσιεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Οκτώβριος 2002

 

Η ανάπτυξη του Διαδικτύου και του Παγκόσμιου Ιστού, ως υποδομών παγκόσμιας επικοινωνίας και συναλλαγών, εγείρουν μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για την εξέλιξη του τρόπου διαχείρισης, προώθησης και διανομής χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών. Οι ταχύτατες αλλαγές του οικονομικού περιβάλλοντος υπαγορεύουν την ανάγκη κάλυψης νέων καταναλωτικών αναγκών και ενισχύουν τον εσωτερικό και διεθνή ανταγωνισμό, δίνοντας πραγματική υπόσταση στην παγκοσμιοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Όπως σ’ όλες τις χώρες με αναπτυγμένο τραπεζικό σύστημα, έτσι και στην Ελλάδα τα πιστωτικά ιδρύματα χρησιμοποιούν το μοντέλο της ηλεκτρονικής τραπεζικής με διαφορετικούς τρόπους, ξεκινώντας από τη χρήση του διαδικτυακού τους τόπου για σκοπούς παρουσίασης και επικοινωνίας με τους πελάτες τους, μέχρι την παροχή χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών προσαρμοσμένων απόλυτα στα χαρακτηριστικά του νέου αυτού μέσου. Σήμερα η διεθνής τραπεζική πρακτική χρησιμοποιεί, στη συντριπτική της πλειοψηφία, τις δυνατότητες του διαδικτύου, ως ένα ακόμη μέσο διανομής παραδοσιακών τραπεζικών προϊόντων. Βέβαια η εποχή του «virtual banking», όπου ο πελάτης μιας τράπεζας θα ολοκληρώνει τη συναλλαγή του μέσα από τον υπολογιστή, το τηλέφωνο ή τη διαδραστική τηλεόραση, χωρίς καμία επιπλέον επικοινωνία με την τράπεζά του, αν και χρονικά δεν απέχει πολύ από το να
πραγματοποιηθεί, σήμερα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τον κανόνα.

Περισσότερα...

Εκτύπωση
PDF

Ρηξικέλευθον

 

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

ΤΕΥΧΟΣ 21 (3o /2005) ΙΟΥΛΙΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2005

 

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Τοπική Αυτοδιοίκηση και ανάπτυξη: οι νέες δυνατότητες

 

Γράφει ο Στάθης Βαγενάς,
Πτυχιούχος Νομικής, Κοινωνιολογίας, Παιδαγωγικών
Master  στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση
Πανεπιστημίου Πειραιά
Απόφοιτος 9ης σειράς της Ε.Σ.Δ.Δ.
Διευθυντής Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

 Αποτελούν πραγματικότητα για τη χώρα μας οι ραγδαίες αλλαγές που συντελέστηκαν σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, κυρίως μετά την μεταπολίτευση, όπου ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γνωρίζει μια νέα περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και θεσμικής θωράκισης του. Δεν είναι πια ο φτωχός συγγενής της κεντρικής εξουσίας, που ασχολείται μόνο με μικρές τοπικές καθημερινές υποθέσεις. Βέβαια και η έννοια της τοπικής υπόθεσης, η οποία αποτελεί τον πυρήνα των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει αλλάξει με ραγδαίους ρυθμούς και στις μέρες μας αποκτά μια άλλη ξεχωριστή διάσταση.
Οι αλλαγές αυτές εντάσσονται σε δύο επίπεδα, πρώτα σε πολιτικό επίπεδο και ύστερα σε θεσμικό, τα οποία λειτουργούν, ως συγκοινωνούντα δοχεία αλληλοσυμπληρώνοντας και αλληλλοεπηρεάζοντας το ένα το άλλο. Αποτυπώθηκε δηλαδή θεσμικά ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί επήλθαν μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανακατατάξεις, οι οποίες επηρέασαν και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος μέσα από τα νέα δεδομένα ασκεί μια διαφορετική επιρροή στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.


Τα θεμέλια της θεσμικής παρέμβασης της πολιτείας για την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τέθηκαν από το Σύνταγμα του 1975, όπου για πρώτη φορά στη συνταγματική μας ιστορία, με το άρθρο 102 του Συντάγματος είχαμε μια τόσο σημαντική, αλλά και τόσο ολοκληρωμένη ρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η παρέμβαση αυτή του συνταγματικού νομοθέτη του 1975 είναι η «πολυτελέστερη» που είχαμε ποτέ σε συνταγματικό κείμενο, η εκτενέστερη, αλλά ταυτόχρονα και η πιο ορθολογική. Μία ρύθμιση, η οποία έθετε τις βάσεις των αρμοδιοτήτων και των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα στο νέο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνονταν μετά την μεταπολίτευση.

Περισσότερα...

Προτάσεις για τη Δυτική Θράκη

Εκτύπωση
PDF

Απόσπασμα από Οικονομικός Νοέμβριος 1990 σελ. 1 Απόσπασμα από Οικονομικός Νοέμβριος 1990 σελ. 2

 


Κύριε Διευθυντά,
Ζώντας από κοντά για δέκα χρόνια τα προβλήματα, τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες των κατοίκων της ακριτικής Θράκης και λαμβανομένου υπόψη του αποτελέσματος των τελευταίων βουλευτικών εκλογών και των γεγονότων που προηγήθηκαν, θα λάβω το θάρρος να εκφράσω δημόσια ορισμένες σκέψεις μου, οι οποίες σύμφωνα με την ταπεινή μου γνώμη, πιστεύω ότι θα συμβάλουν στην εκτόνωση της ήδη οξυμένης κατάστασης στη Δυτική Θράκη μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, με την ελπίδα ότι οι προτάσεις μου αυτές προς την κυβέρνηση θα γίνουν γέφυρα επικοινωνίας και συναδέλφωσης μεταξύ των δύο στοιχείων, πιστεύοντας ότι είναι ο μόνος δρόμος για την πρόοδο και ευημερία μιας εθνικά ευαίσθητης περιοχής της πατρίδας μας, όπου χτυπά η καρδιά της Ελλάδας.

Περισσότερα...

Εκτύπωση
PDF

Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ(ΣΔΙΤ)- ΕΝΑ ΝΕΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

Γράφει ο Στάθης Βαγενάς

Νομικός, Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Παιδαγωγός

Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.)

Διευθυντής Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών ΓέρακαΑναμφίβολα ο νέος νόμος (Ν. 3389/05) για τις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα(ΣΔΙΤ) αποτελεί την αναγκαία θεσμική παρέμβαση της πολιτείας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι η ανάπτυξη των υποδομών και η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της δημόσιας διοίκησης.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ευρύτατα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αιχμή του δόρατος την Βρετανία. Βέβαια στην πατρίδα μας μια πρόγευση εφαρμογής αυτού του θεσμού είχαμε  στα συνήθως αποκαλούμενα « ως  μεγάλα έργα », όπως  η κατασκευή και λειτουργία της Ζεύξης Ρίου – Αντιρίου, της Αττικής οδού και του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, τα οποία αποτελούν ειδικές μορφές τέτοιων συμπράξεων.

Βέβαια είναι ανάγκη να τονιστεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κάλυπτε μέχρι τώρα τα αναπτυξιακά της προγράμματα, αλλά και το κόστος των υπηρεσιών της από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Εθνικό σκέλος του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ). Φαίνεται πως μπαίνει σε μια νέα εποχή αποκτώντας ένα νέο ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο αν το χρησιμοποιήσει σωστά θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα καλύτερης ανάπτυξης των υποδομών της και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών της, πράγμα το οποίο θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Περισσότερα...

Ευστάθιος Βαγενάς

Δραστηριότητες

Μάθε που ψηφίζεις

Μάθε που ψηφίζεις