galex.gr
Εκτύπωση
PDF

Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ(ΣΔΙΤ)- ΕΝΑ ΝΕΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

Γράφει ο Στάθης Βαγενάς

Νομικός, Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Παιδαγωγός

Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.)

Διευθυντής Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών ΓέρακαΑναμφίβολα ο νέος νόμος (Ν. 3389/05) για τις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα(ΣΔΙΤ) αποτελεί την αναγκαία θεσμική παρέμβαση της πολιτείας σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι η ανάπτυξη των υποδομών και η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της δημόσιας διοίκησης.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ευρύτατα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αιχμή του δόρατος την Βρετανία. Βέβαια στην πατρίδα μας μια πρόγευση εφαρμογής αυτού του θεσμού είχαμε  στα συνήθως αποκαλούμενα « ως  μεγάλα έργα », όπως  η κατασκευή και λειτουργία της Ζεύξης Ρίου – Αντιρίου, της Αττικής οδού και του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, τα οποία αποτελούν ειδικές μορφές τέτοιων συμπράξεων.

Βέβαια είναι ανάγκη να τονιστεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κάλυπτε μέχρι τώρα τα αναπτυξιακά της προγράμματα, αλλά και το κόστος των υπηρεσιών της από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Εθνικό σκέλος του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ). Φαίνεται πως μπαίνει σε μια νέα εποχή αποκτώντας ένα νέο ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο αν το χρησιμοποιήσει σωστά θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα καλύτερης ανάπτυξης των υποδομών της και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών της, πράγμα το οποίο θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Το θεμελιώδες ερώτημα που προκύπτει και θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε πιο απλά να  απαντήσουμε είναι κατά πόσο μπορεί το νέο θεσμικό πλαίσιο  για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ), που εισάγει ο νόμος 3389/2005 να μεταφερθεί και να εφαρμοστεί στο αυτοδιοικητικό περιβάλλον.

Οι πρώτες αποφάσεις της διυπουργικής Επιτροπής αφορούν τον τομέα των εκπαιδευτικών υποδομών. Έτσι αποφασίστηκε η ανέγερση 27 σχολικών κτιρίων με τη μέθοδο Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα σε χώρους που παραχωρούνται από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων(ΟΣΚ).

Έτσι με τη νέα μέθοδο θα μπορούν να κτιστούν αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια σχολικά κτίρια, για τα οποία υπάρχει η αισιοδοξία ότι  τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά, τόσο   στην ποιότητα κατασκευής τους, όσο και στην ταχύτητα ανέγερσής τους. Η αποπληρωμή  των νέων σχολικών μονάδων που θα κτιστούν με τη νέο μέθοδο ΣΔΙΤ θα γίνεται με την καταβολή από το ελληνικό Δημόσιο ετήσιου ενοικίου στον ανάδοχο ιδιώτη για διάστημα 25 χρόνων.

Για να γίνουν αντιληπτά  και κατανοητά από όλους τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου αρκεί να αναφέρουμε ότι όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία του ΟΣΚ τα προσεχή χρόνια η κατασκευή και η αναβάθμιση των σχολικών υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα απαιτεί το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισεκατομμύριο Ευρώ αφορά δράσεις στην Περιφέρεια Αττικής. Δεδομένου λοιπόν ότι τα τελευταία χρόνια ο ΟΣΚ απορροφά για την υλοποίηση του συνόλου των δράσεών του, ένα ποσό  γύρω στα 200 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ), είναι προφανές ότι θα χρειάζονταν περίπου 15 χρόνια για την υλοποίηση των δράσεων αυτών.

Έτσι με το νέο θεσμικό πλαίσιο εκτιμάται ότι αυτός ο χρονικός ορίζοντας μπορεί να μειωθεί στα 8 χρόνια, ενώ παράλληλα διασφαλίζονται υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας και ποιοτικών παροχών για τους μαθητές  και τους εκπαιδευτικούς(θέρμανση, λειτουργικότητα κ.α).

Εξάλλου, ο ιδιώτης θα έχει ισχυρό κίνητρο να επιταχύνει το έργο, γιατί η απόσβεσή του θα ξεκινήσει από τη στιγμή που θα παραδοθεί για χρήση και θα διαρκέσει 25 χρόνια. Στο διάστημα αυτό θα καταβάλλονται στον ιδιώτη από τον ΟΣΚ ετήσιες πληρωμές υπό τη μορφή τέλος διαθεσιμότητας, δηλαδή ένα είδος ενοικίου. Το ύψος των πληρωμών αυτών θα εξαρτάται από την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών συντήρησης, με βάση τα κριτήρια ποιότητας που θα καθοριστούν εκ των προτέρων.

Ενδεικτικό της ευρείας χρήσης των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην υπόλοιπη  Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, είναι το γεγονός ότι στη Μεγάλη Βρετανία, μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από  600 έργα κατασκευής και συντήρησης σχολείων, συνολικού κόστους άνω των 5 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ στη Γερμανία έχει υλοποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός αντίστοιχων έργων, συνολικού  κόστους περίπου 1 δισεκατομμυρίου Ευρώ.

Καταλήγοντας θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς ότι οι δυνατότητες αυτοδύναμης ανάπτυξης του Δήμου μας υπάρχουν, αρκεί να μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς όλα τα σύγχρονα και ευέλικτα χρηματοοικονομικά εργαλεία και να προωθήσει γρήγορες, αποτελεσματικές και επωφελείς λύσεις για όλους τους Δημότες.

Ευστάθιος Βαγενάς

Δραστηριότητες

Μάθε που ψηφίζεις

Μάθε που ψηφίζεις